o filmu...

Punk je moral umreti zato, da lahko živi.

Po osamosvojitvi Slovenije je delovalo, da je zgodba Punka na Slovenskem končana.
A vsak konec je hkrati nov začetek. Po letu 1991 se oblikuje nova, druga generacija punkerjev, ki še danes verjame, da je drugačen svet mogoč in potreben.

O punk ideologiji, kulturi, glasbi, skvoterskem gibanju, svobodoljubju in politični borbi pod zastavo anarhizma nam pripovedujejo aktivni pripadniki undergrounda: glasbeniki, aktivisti, skvoterji, glasbeni promotorji in organizatorji. Iz prve roke, neposredno.

To je dokument neodvisnosti, ljubezni do glasbe in ustvarjanja. Premislek o delu iz strasti in o svetu, ki ga ne poganja kapital.

Od panksov za pankse.

Image

film v številkah

12 ur glasbene podlage
20 ur posnetega materiala
96 ur arhivskih posnetkov
393 flajerjev in plakatov
830 fotografij

33 mesecev izdelave

V prvi polovici 2000 je bila punk scena na vrhuncu. Ogromno novega se je dogajalo in okrog leta 2003 sva si Jasna in Dunja zaželeli, da bi nekdo zabeležil življenjsko pot te nove punk scene. Minevala so leta, bili so vzponi in padci. Ugotovili sva, da če midve ne bova posneli filma, ga verjetno ne bo nihče, vendar dlje od občasnega sanjarjenja nisva prišli.
Dunja je 2012 vpisala magisterij iz filma in začela razmišljati ali bi morda izkoristila priložnost za izdelavo tega dokumentarnega filma. Jasna je takoj ponudila svojo pomoč in oktobra 2013 so se začele priprave. Raziskave, iskanje arhivskega materiala in pisanje scenarija so trajali eno leto. Septembra 2014 je bil posnet prvi intervju, zadnji pa julija 2015 in prva montaža je bila narejena že isto poletje, vendar je bil film predolg, trajal uro in pol. Leto in osem verzij kasneje je film končan. Upamo, da boste uživali v njem!

 ***

Dunja: "Film je avtorski, težko je biti čisto nepristranski, tudi če se trudiš."

Jasna: "Mogoče sva komu storili krivico, da ga v filmu nisva izpostavili, ampak to je čisto iz preprostega razloga, ker sva se dotaknili okolja, v katerem sva bili vpeti tudi sami. Opisali sva najin doživljaj v tistem času. Dotakneva se res samo ene linije. ... Nekdo, ki posluša eno zvrst punka, se ne more ravno čisto poistovetiti z nekom, ki posluša drug podžanr. V filmu govorimo o majhnem segmentu populacije panksov v Sloveniji, ki so delovali v tistem času."

Image


made with love by Dirt Dunka, Mikhell & Seba
© Dunja Danial & Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici

Spletna stran uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke z besedilom ki shranjujejo določene vrednosti ki si jih spletna stran lahko zapomni. Na naših straneh uporabljamo piškotke z namenom da: omogoči delovanje funkcij spletne strani, lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev ter za namene oglaševanja ter raziskave rabe naše spletne strani. Če piškotkov ne dovolite vam stran najverjetneje ne bo delovala / nalagala pravilno. S klikom na tipko OK potrjujete da razumete ter da se strinjate z uporabo piškotkov.